Ålands Projektkör

Sommaren 2008 behövde Dennis Jansson en kör till avslutningen för Rock-Off festivalen. Kören skulle sjunga "O Fortuna", första satsen ur Carl Orffs Carmina Burana till Johan Holländers magnifika fyrverkerier. Den 26 juli vid midnatt dirigerade jag 60 fantastiska sångare i svarta huvor till TV4:s midibakgrund, bomber och granater. Där föddes Projektkören.ax

Med Intermezzokören som grundplåt hoppade fler och fler sångare på den galna och underbara idén med en masskör på torgets jättescen. Äntligen var det inte bara jag som insåg faktum: Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi bäst. Lilla Åland har så många fina körer, men dirigentbristen ökar, mansstämmorna lyser med sin frånvaro och ofta blir det idétorka på repertoaren. Många körsångare skulle gärna få välja vad de sjunger i sin kör och ett demokratisk val är inte alltid möjligt.

Genom Projektkören.ax kommer Åland att få en ny kör, men dess medlemslista kommer ständigt att förändras beroende på projekt. Alla duktiga körsångare på Åland har möjlighet att sjunga med i det projekt som tilltalar dem just den gången. På det sättet finns alltid nya mål, nya idéer, ny musik och nya vänner. Duke Ellington eller Carl Orff, det spelar ingen roll. Här jobbar man hängivet med ett projekt i taget, och sedan kanske man tar paus i nästa projekt.

Jag hoppas att det här ska locka Ålands inbitna körrävar och nyutsprungna sångrosor att sjunga tillsammans på ett och samma ställe, ung som gammal, stadsbo eller lantis.
Välkomna!

Johanna Grüssner
dirigent för Ålands Projektkör

Eftersom Projektkoren.ax vill hålla ett relativt snabbt övningstempo så krävs att körsångarna håller en viss nivå. Tala med Johanna om du är intresserad.